Megkezdődött a kivitelezés

A kora ősszel elkezdett szerkezet-megerősítési és tisztítóbontási munkákkal a projekt a kivitelezés szakaszába érkezett.

A Szentháromság tér 6. szám alatti épülettömb műemléki helyreállítását megalapozó előkészítési munkálatok utolsó fázisával egyidejűleg elindult a kivitelezés is. Az ütemterv első két hónapjában a kívülről nem látható épületrészeken, így elsősorban az alagsori területek történeti értékkel nem rendelkező szakaszain – az Országház utcai és a Fortuna köz felé eső helyiségekben – dolgoztak a kivitelező szakemberei. Az elavult gépészeti csatornák, továbbá az aljzat és a válaszfalak bontása volt soron. Az épület pinceszinti jelenlegi vízszigetelése nem megfelelő, ezért az elkerülhetetlen korrekció első lépése a főfalak belső oldalán a vakolat leverése és a téglafúgák kivésése volt. Ezt követi majd a falak korszerű technológiával végzett utólagos vízszigetelése. A további beázások elkerülése érdekében a sérült csatornák egy részét el kellett távolítani, amelyeket a belső udvarokban ideiglenes csapadékelvezetőkkel pótoltak.

Az épület belső helyiségeiben – az ajtók és tokok levédése mellett – jelenleg is folyik az utólagos átalakítások során emelt válaszfalak bontása.

Az előkészítő feltárások és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vizsgálatai alapján sajnos födém és szerkezeti megerősítéseket kell végezni, ezért a födémeket tartószerkezetig kibontják. A gépészeti strangok és a fővezetékek feltérképezése érdekében a főfalak vakolatát egyméteres magasságig leverik. Eddig kb. 6000 köbméter sittet kellett elszállítani, így a tisztítóbontási tevékenységek eredményeként az épület alapterületének már több mint fele előkészített állapotban várja a további munkálatokat.

A régészeti feltárások jórésze szeptember közepén befejeződött. A kutatások eredménye eddig 55 ládányi lelet, köztük kerámiatöredékek, üveg- és bronztárgyak, állatcsontok. A tervek szerint a legszebbeket a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállítási anyagában hamarosan be fogják mutatni.

November második felétől már közterületet is érintő munkálatokkal folytatódik a kivitelezés, ami a környék forgalmi rendjének megváltozásával jár. A kivitelező az Országház utcában az épület melletti járdát és az úttest 2 méter széles sávját elkeríti. A munkaterület részeként lezárják a Fortuna közben az épületoldali járdát és az úttestet is. Az építkezés befejezéséig a Fortuna közbe gépjárművel egyik irányból sem lehet behajtani, a gyalogosok a Bécsi kapuhoz közelebb eső járdát használhatják. A Szentháromság téren is bővül az építési terület, de ez a gépjárműforgalmat nem érinti.