Ütemezetten haladnak a tavaszi munkálatok

Az első toronydaru munkára kész, így mostantól már messziről is jól látható, hogy a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium egykori épületegyüttesének rehabilitációja zajlik. Az épületen belüli munkák ugyanakkor a külső szemlélő számára nem látványosak, de továbbra is gőzerővel folynak.

A szerkezeti megerősítések megfelelő ütemben haladnak az épület mind a négy szintjén. A jó munkaszervezésnek köszönhetően az egymást követő fázisokat – a tisztító bontást, a vasszerelést, és a födémbetonozást – az épület különböző pontjain egyidőben végzik, így folyamatos az előrehaladás. A vasbeton tálcák teljes cseréje azért még jó ideig ad munkát a kivitelezőknek, jelenleg 15-20%-os a készültség. Az utólag beépített, de ma már korszerűtlen lifteket elbontják, ezzel párhuzamosan pedig a lépcsőházak értékes díszítései, a korlátok, oszlopfők, stb. gondos védelmet kapnak, hogy a további munkálatok során se sérülhessenek.

A csapadékszegény tavasz kedvezett a földmunkáknak, így a főfalak külső vízszigeteléséhez szükséges feltárások jó részét elvégezték. Az egykori rizalit alatti pincében a téglafalak fúgáit vésik, az alagsorban a vízszigetelő anyag injektálásán dolgoznak a szakemberek. Az Országház utcában a közeli napokban homokszórással tisztítják a falazat földfelszín alatti, feltárt részét, ami sajnos jelentős zajjal jár. Munkaidőben a környéken tartózkodók megértésére, türelmére számítunk.