PROJEKT

A Nemzetgazdasági Minisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezését az 1097/2017. (III.2.) Korm. határozat alapján az PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság koordinálja. A feladat része a Budapest, I. kerület, Szentháromság tér 6. szám alatti egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének Fellner Sándor 1903-as tervei alapján történő hiteles műemléki homlokzat- és tetőrekonstrukciója, valamint a korszerű irodai munkakörülményeket biztosító épületbelső megvalósítása. A rekonstrukciót követően az épületben kerül elhelyezésre a Nemzetgazdasági Minisztérium. A műemlék városképi illeszkedését biztosító eredeti állapot hiteles visszaállítása mellett fontos cél, hogy a modern irodák az épület reprezentatív tereinek és más értékeinek megtartásával kerüljenek kialakításra méltó színvonalú kivitelezésben.

Az 1904-ben átadott épület alagsor, földszint + 3 emeletes épület keretes beépítést követ, három belső udvarral, amelyet a beruházás részét képező középkori eredetű Fortuna Ház (volt Egyetemi Nyomda) tömbje szakít meg. A Szentháromság téri traktus nagyvonalú kialakítású tereit a Fortuna köz felé jellemzően oldalfolyosós elrendezésű irodai szárnyak követik.

Az épület a II. világháború folyamán jelentős sérüléseket szerzett, amelyeket az 1950-es években a Rados Jenő tervei alapján elvégzett rekonstrukció során javítottak ki. Ekkor kerültek elbontásra az épület karakterét adó neogótikus építészeti elemek, és vált jellegtelenné a megjelenése. Az 1981-ig kollégiumként működő épületen a 2000-es évektől kezdődően kisebb felújítási munkákat végeztek, ezáltal megújult a Szentháromság téri és a belső díszudvar homlokzata, két lépcsőház, továbbá létrejött egy Magyarság Háza kiállítási rész is.